BMW : MED SPORT FÖRE KOMFORT

BMW : MED SPORT FÖRE KOMFORT
BMW : MED SPORT FÖRE KOMFORT

En i3-nyhet är sportversionen i3s. Det innebär sänkt sportchassi (10 mm) och att 170 hästar har trimmats till 184 – på samma batteri på 33,2 kWh. Den som är uppmärksam noterar även bredare skärmkanter för att rymma ökad spårvidd (+ 40 mm) och bredare 20-tumshjul. Sammantaget gör det i3, som i sitt ursprung har en fast fjädring, ännu fastare. Det finns inte tillräcklig fjädringsväg för att filtrera bort dålig asfalt och i kombination med den högbyggda karossen (12 cm högre än e-Golf) blir komforten lidande.

BAKOM RATTEN DÖLJER SIG VÄXELVÄLJAREN. FUNGERAR FINT OCH ÄR EN RÄTT MYSIG ”KLUMP”.
BAKOM RATTEN DÖLJER SIG VÄXELVÄLJAREN. FUNGERAR FINT OCH ÄR EN RÄTT MYSIG ”KLUMP”.

Styrkorna visar sig i citytrafiken: den snabba accelerationen från noll överraskar vilken sportbil som helst från rödljusen. Att man sitter högt upp gör i3s lätt och smidig att hantera i trånga situationer. Styrningen är raketsnabb, detta är faktiskt en av de mest snabbstyrda bilar testlaget kört. Reaktionen gör sig bättre i stadstrafik än på snirklig landsväg eftersom körstilen blir mer nervös när man behöver svänga ofta och tvärt i hög hastighet.

Designen utmanar verkligen idealbilden av hur en ”bil” ser ut. Motorhuven är kort liksom överhänget. Avsaknaden av B-stolpe får bilens svarta överdel att se sfärisk och lätt ut. Självmordsdörrarna som öppnas från insidan är en läcker detalj. I detta fall funkar det delvis som en praktisk lösning då det underlättar insteget till det trånga baksätet. Men å andra sidan är det klurigt att på egen hand ta sig ut från baksätet eftersom framdörren måste öppnas innan bakdörren. Invändigt hittar vi material av återvunna petflaskor och fibrer från hibiskusblomman. Lädret är garvat med olivextrakt. BMW har löpt linan ut och vågat bygga något som går mot strömmen.

READ  Lagondas lyxiga limousin
ATT i3 ÄR 27 CM KORTARE ÄN E-GOLF INNEBÄR ATT MAN SLIPPER KONKURRERA OM PARKERINSGPLATSER MED ANDRA BILAR I DEN POPULÄRA GOLFKLASSEN.
ATT i3 ÄR 27 CM KORTARE ÄN E-GOLF INNEBÄR ATT MAN SLIPPER KONKURRERA OM PARKERINSGPLATSER MED ANDRA BILAR I DEN POPULÄRA GOLFKLASSEN.

Men hur tänkte man när man placerade två mugghållare i sittdynan på mittenplatsen bak? För visst tar man hellre med sig en extra kompis i baksätet än två caffelatte? Här saknas säkerhetsbälte vilket gör i3 till en fyrsitsig bil. Som elbilschaufför vill man komma fram till mål. Räckvidden visas klart och tydligt på skärmen framför ratten, både i kilometer och i procent. När batterireserven börjar närma sig nollan går vi därför in för landning och börjar cirkulera utanför redaktionshuset. Räckvidden visar nu noll procent och vi tar minsta möjliga varv runt huset. Ett varv blir snart tio varv som efter en timme blir fytio. Till slut, efter 4,2 mil (i drygt 30 km/h) kommer en sista hostning. Vad är tanken med en så stor dold reserv?