MODETS VÄXLINGAR

MODETS VÄXLINGAR
MODETS VÄXLINGAR

Tysklands samlade mopedindustri var under 1950-talet en rullista utan slut Akut pekfingerkramp infaller vid Tremonia. Vid Vaterland och Witte kind kommer huvudvärken, bara italiensk mopedindustri kan nmäta sig i antal fabrikat. Åtskilliga byggdes mopeder på licens. Andra gjorde enkla dekalversioner av de större tillverkarnas bästsäljare. Förvånansvärt många var regelrätta producenter med traditioner och en stark regional förankring. Revanschlusten efter kriget förenade dem alla.I den uppskruvade stämningen strömmade villigt kapital in, som hos Achilles i Willhelmshaven, först på evighetslistan. Här gick allt väldigt fort. Företaget hade startat kring sekelskiftet 1900. 1956 hade man 500 anställda och 2500 återförsäljare. Mopeden skulle ta företaget till helt nya nivåer, tänkte man. Så Achilles satsade modigt. Och gick i konkurs.

I Sverige togs Achilles in av Motor-Fleron AB med en början 1955. Då var Achilles mitt inne i en omvälvande förnyelse av modellprogrammet. Första modellen hette A7 och den kom 1954. En övertygande start.I dess reducerade skepnad kunde en cykel anas, men den pressade plåtramen med centralmonterad monofjäder berättade om ambitioner. Därefter presenterades en helt ny, mjukt strömlinjeformad helpressad modell kallad Capri. Den var wow från början och fick i version två lite mer droppform och plåt. Och så hade den ”linjerak fjädring” som termen löd, vilket placerade den mitt i hetluften bland de allra Skarpaste konkurrenterna.

Stilen låg rätt i tiden, fast varför stanna där? Hur skulle det se ut där borta i framtiden? Frågan gäckade formgivarna. Ett febrigt självförtroende drev fram nästa nya modell, själva svaret. Den moped som slutligen skulle slå världen — och hela rymden — med häpnad. Lido. Som ön i Venedig och kabarén i Paris. Hur utlevande formen än var behöll den jordkontakten med förnuftigheter som fullnav och treväxlad Sachs — om än lite komplicerad att flöda som en följd av mopedhistoriens mest kompromisslösa täckkåpa över motorn. Det fräser om formen än idag. ”Framtidens moped”väntar fortfarande på att samtiden ska hinna ikapp. Under tiden har vi bara att förundras.

READ  FORMFEST FÖR VARDAGENS FOLK,Husqvarna