Sven har behållit originalutseende på det mesta

Sven har behållit originalutseende på det mesta
Sven har behållit originalutseende på det mesta

Sven Grenholm från Umeå är tillbaka med ett nytt rodbygge. Femfönsters låg högt på önskelistan denna gången då förra bygget var en roadster. Och i förra numret hade vi också ett superfint Umeåbygge, eller är vi i södra Kalifornien?

Sven Grenholm från Umeå har jobbat som bilmek i unga år men är pensionerad från kylbranschen. Så det är fråga om ren hobby som ”spårat ur” till att handla om så omfattande och fina byggen.
Sven Grenholm från Umeå har jobbat som bilmek i unga år men är pensionerad från kylbranschen. Så det är fråga om ren hobby som ”spårat ur” till att handla om så omfattande och fina byggen.

I palinslut.com nr 11-2015 skrev vi om Svens roadster och artikeln avslutades med ”Samtidigt som han köpt en –67 Pontiac GTO är en –32 Ford femfönsters kupé på gång.” –GTO:n räknar jag med att ha klar till maj, säger Sven när vi hörs den här gången och tillägger att en –55 Cheva Nomad står på tur. Sedan vi sist hördes har alltså den här femfönsterskupén påbörjats – och avslutats. Som han sade i förra intervjun: –Vintern är lång och mörk… Han måste ju få tiden att gå, och det där vanliga ursäktandet. Sven har byggt den här lite annorlunda än förra rodden. Då var han mindre nöjd med utväxlingen, som var för högvarvig på landsväg med sin TH350-automat. Det är annat här med en manuell T5-låda och dess femte växel som är rena överväxeln med 0,68:1. Det ger suveräna 2000 varv i 120 med 4,11 i bakaxeln. Som naturligtvis är en Winters med Quickchange.

Halibrand med knock-off från So-Cal. Excelsior-däcken kombinerar det bästa från diagonalerna (utseendet) medradialdäckets köregenskaper. 5.50-16 fram och 7.50-16 bak.
Halibrand med knock-off från So-Cal. Excelsior-däcken kombinerar det bästa från diagonalerna (utseendet) medradialdäckets köregenskaper. 5.50-16 fram och 7.50-16 bak.

Winters-axeln i sin tur har en mer gatvänlig diffbroms i form av snäckdrev som bara låser vid kraftöverflöd än den lätt skramliga Locker han körde med sist. Bygget i stort smakar mycket Grenholm med cremevit torpedvägg och en rakt igenom hög finish. Bakvagnen är uppbyggd kring den tvärgående bladfjädern från A-Ford, på längden hittar vi stegar i lätt diagonalt montage. K:et från den numera boxade 1932-ramen är utbytt mot 1933-34-kryss. Och det är en good old ram, dessutom, som han köpt från USA med title och allt. Så detta är fortfarande en 1932 års modell. Traditionell är även framvagnen med fyratums dropaxel, tvärgående bladfjäder och Vega-snäcka. Samt de snygga Buick-trummorna, även om skivbromsar är dolda inuti.

READ  TELEVERKET RYCKER UT!
Väggen i skuffen kan tas ur på nolltid. En klar fördel då brandsläckaren elegant döljs här. Dubbla smala sexvoltsbatterier,seriekopplade förstås, gör paketeringen enklare.
Väggen i skuffen kan tas ur på nolltid. En klar fördel då brandsläckaren elegant döljs här. Dubbla smala sexvoltsbatterier,seriekopplade förstås, gör paketeringen enklare.

Motorn är en Cheva 400, smallblock, som inte kommer från vad som helst: –Den satt original i en husbil från 1978. En Cobra från Kanada byggd runt en hytt från Cheva-van. Och den har jag kvar. Jag har renoverat den och satte i en modernare 350-Cheva med insprutning från en van. För att få lite bättre ekonomi i den. 400:an är endast trimmad med optik i form av dubbelförgasarinsug, med Edelbrock 500:or, och bockhornsgrenrör gjutna i rostfritt. –Karossen är en United Pacific nummer 2. Den första, nummer 1, gjordes till ett bygge som Brizio gjorde åt salig Vic Edelbrock Jr. Så det känns lite kul att ha den andra karossen de gjorde. United Pacific är licensierade av Ford, så det är fråga om en ren reservdelskaross där man kan skära loss vilken bit man vill och så passar den på ett original från urtiden. –Passformen är förstås bättre på de senare, som den nummer 54 Stefan Persson har (i förra numret, reds anm.) men den här var riktigt bra trots det.

De dolda skivbromsarna skymtar i oskärpa i förgrunden. Fyra tum droppad framaxel ger utmärkt höjd.
De dolda skivbromsarna skymtar i oskärpa i förgrunden. Fyra tum droppad framaxel ger utmärkt höjd.

Sven har behållit originalutseende på det mesta. Undantaget är tvåtums takchoppningen, instrumentbrädan från –40 Ford och kylarlocket som lagts igen. På golvet hittar vi tre pedaler, som sagt. –En hotrod ska ha det. T5:an kommer från en Camaro, men struten är Cheva S10 då dess spakställ sitter längst fram. På Camaro sitter det längst bak på struten och det duger inte för körställningen i korta bilar som denna. Rattstången är för stilens skull utan tilt och ratten en minskad –40 Ford från 18 till 15 tum. –Stolarna är avsmalnade –64 Impala uppbyggda med skumgummi istället för fjädrar med aningens mer skålning. Inredningen är sydd av en riktigt duktig lokal förmåga, men han vill vara anonym. Instrumenten bjuder på en lika rolig som finurlig detalj, graderingen. Man får ju inte ha enbart milesmätare: –Det är ju elektroniska mätare så de är omprogrammerade till kilometer. Och ett K är målat framför MPH. KMPH, briljant…