FORMFEST FÖR VARDAGENS FOLK,Husqvarna

FORMFEST FÖR VARDAGENS FOLK,Husqvarna
FORMFEST FÖR VARDAGENS FOLK,Husqvarna

Att räkna in Husqvarna Novolette i mopedernas lyxsegment kräver en viss inlevelseförmåga. En moped med remdrift, blygsam fjädring och en ram som en cykel – som först på upploppet fick vanlig koppling och två växlar. ”Cykelsadel” hade den hela tiden.

Om vi undantar den obskyra urcells Novoletten med framhjulsdrift (och sätter den cykelaktiga generationen två inom parentes) är Novolette, 1954-56, en lyxma skin i kraft av all sin enkla elegans. För att förstå Novolette måste man också se verkstadsföretaget Husqvarnas inbyggda dynamik, somliga skulle säga schizofreni.I ena änden gjordes traditionstyngt gjutgods, spisar, köttkvarnar, kaminer, och i andra änden precisionsarbetade vapen. Däremellan fanns ett fascinerande utbud av symaskiner, cyklar, motorcyklar snart också mikrovågsugnar i rymddesign. Här låg ständigt den nya och gamla världen på kollisionskurs, vilket resulterade i präktiga kompromisser, men lika gärna spetsidéer före sin tid. Som till exempel den osäljbara, helautomatiska korvmaskinen.

Novolette fick det bästa från en gedigen cykel- och motorcykelvärld med detaljarbete i vapenklass. Lacken var djupare och tåligare än alla konkurrenter. Med tidernas vackraste motorkåpa och moderna benskydd blev ambitionerna med Novolette tydliga. Omslutande och stänkfritt skulle det vara, en mogen, helautomatisk körupplevelse med ett enda vridhandtag som reglerade gas och broms. Något av branschstandard idag. Novoletten lyfte cyklisten in i en bekvämare, snyggare värld. Den gick tyst, mjukt och alltid. Startade och stretade oavsett väder, en lågmäld, lättskött lyxartikel för vardagens folk.

Novolette gav företaget självförtroende vad gäller mopeder och den formgivare som mer än någon annan skulle komma att definiera svensk fordonsmodernism tog sortimentet i en egensinnig, toppmodern riktning. Sixten Sason hade surrar kring Husqvarna sedan tonåren. Nu gavs han fritt spelrum. Det är inte belagt, men troligen var det Sason som gjorde Novoletten till eleganten bland urmopeder. Den mjuka stilen utvecklades i Roulette. Den kom 1957. Därpå följande Cornette och Corona är i likhet med Saab 99 de mest underskattade föremålen i svensk designhistoria. Cornette sålde bra, inte Corona.

READ  MODETS VÄXLINGAR

Precis här,i skiftet mellan 1950-talets tryggt lekfulla former och 1960-talets böjda bumeranger var Sason som . allra mest nyskapande. Allt han gjorde hade en särskild esprit. Mopederna liknade inga andra. Detsamma gäller Saaben som i vår tid mest älskats av folkraceåkare. På envist manér höll Husqvarna fast vid idéer som marknaden inte efterfrågade, som flygtändning, syncroflexrem, slidmatning och frihjul. Det var som om innovationskraften stelnade i den gamla världens konservativa gjutformar. När väl de dåliga idéerna motbevisats var det för sent. Mopedepoken tog nya vägar och Husqvarna blev blott en motorleverantör till MCB. Husqvarnas sista egna mopeder var fullgoda kompromisser. Habila, riktiga. Lite småtråkiga. Så här i efterhand är det Sasons särlingar som lyser allra klarast. Liksom lyxmopeden Novolette.