ömsom fyra,ömsom två

ömsom fyra,ömsom två
ömsom fyra,ömsom två

Under början av karriären var det hoj som gällde men sen blev det ett antal bilbyggen. Nu är Sven Eriksson från Tungelsta tillbaka på två hjul igen sedan några år tillbaka.

Ni som har läst Wheels sedan starten kommer kanske ihåg några reportage från klubben Gjutjärn i Uppsala. Artiklarna förekom under de första åren som tidningen fanns. Sven var med i den klubben åren 1982 till 1986. Ursprungligen är han från Sundsvall och innan Uppsala var han med i klubben Sidsjöns Sanslösa i hemstaden. Han kom med andra ord tidigt in i hojsvängen och har hunnit med att bygga åtskilliga choppers fram till dagens datum. I första hand har det handlat om byggen i äldre stil från epoken runt 1970. Det är inte minst hans senaste bygge, som vi visar här, ett bra exempel på.

Strålkastaren har ursprungligen fungerat som ett extraljus på en bil.
Strålkastaren har ursprungligen fungerat som ett extraljus på en bil.

Under några år med småbarn var det mera praktiskt med bilar och då blev det bland annat ett custombygge på en Kaiser. Senare byggdes även en custom på en taksänkt –35 Ford coupe vilken döptes till Ridler. –Jag hade en smal grill till en LaSalle från 30-talet liggande i garaget och den blev utlösande faktorn till Ridler bygget, kommenterar Sven.

Senare blev det även ett bygge på en A-Fords coupe vilken döptes till CarAmba. Förutom choppat tak fick den även en Chevrolet 348 cui-maskin mellan rambenen. Innan det åter blev två hjul som gällde hann Sven dessutom med att bygga en kopia på Larry Watsons –58 Ford Thunderbird med den speciella fältlackeringen som herr Watson gjorde sig känd för.

Gaffeln i webb-stil och styret är nytillverkat från UK i Sverige medan bensintanken är en gammal goding från Gary Little John.
Gaffeln i webb-stil och styret är nytillverkat från UK i Sverige medan bensintanken är en gammal goding från Gary Little John.

Under de senaste åren har det blivit ett antal hojbyggen för Svens del och den här Harleyn sattes samman och lackerades av honom under den senaste vintern.

READ  TÄNKER KÖRA ROMANIACS MED KTM 1090 ADV

Knucklehead-motorn på 1 520 cc är nytillverkad av S&S och köptes av en kille i Kalifornien som är med i klubben Sinners. Sedan ett antal år tillbaka finns även en avdelning av den klubben i Sverige och där är numera även Sven medlem. En ny Knucklehead är en rätt dyr historia och därför har den här maskinen fått följa med i flera av herr Erikssons byggen. I det här fallet sitter den samman med en fyrväxlad låda. Den är försedd med fotkoppling tillverkad av klubbkompisen ”Hörnet” och försedd med handväxelspak nere vid lådan. Under en gammal transmissionskåpa från Imperial sitter en 1,5-tums BDL belt drive samman med en originalkoppling. Nu räcker det inte med en ball motor för att få till en tuff chopper utan det behövs även ett chassi. –Jag utgick från en originalram med 30 graders rake vilken fick lagerkoppar med tre grader vinkling för lite extra rake. Den tolv tum förlängda gaffeln är nytillverkad av UK här i Sverige och är inspirerad av den stil som Indian en gång i tiden hade. Det här är för övrigt den första gaffeln i den här stilen som tillverkats av firman. Även styret kommer från UK. Fälgvalet föll på Borrani där gaffeln fick en obromsad 21-tumsfälg medan 16-tumshjulet bak försetts med mekanisk H-D trumbroms. Däcket bak omsluts av en kromad Wassellskärm och mera krom hittar vi på den traditionella oljeburken i hästskostil. Sven har själv tillverkat sissyt och botten till dynan vilken sedan klätts av Gunnhild Krantz från Grästorp. Hon är gift med klubbkompisen Joachim Krantz. Även han har byggt ett antal nostalgichoppers där vissa tidigare figurerat i Wheels.

READ  SMART SMÅLÄNDSK DESIGN
Knucklehead-motorn på 1 520 cc är från S&S och försedd med en äldre Super B-förgasare. Drag pipes-avgasrören avslutas med modifierade shorty-ljuddämpare.
Knucklehead-motorn på 1 520 cc är från S&S och försedd med en äldre Super B-förgasare. Drag pipes-avgasrören avslutas med modifierade shorty-ljuddämpare.

Lackeringen är definitivt iögonfallande och det är mäster själv som stått för den. –Det här är tredje hojen jag lackerar och tycker att det är riktigt roligt att hålla i färgsprutan. Det är till stor del det effektfulla mönstret på tanken som gör att lackeringen verkligen sticker ut. Bensintanken i kiststil är en gammal goding från Gary Little John och tillverkad någon gång under början av 70-talet. En rolig detalj som matchar lackeringen är de färggranna handtagen på styret. De hittades på en marknad för ett antal år sedan och kom nu väl till pass och har delvis även påverkat färgvalet under lackeringens gång. Efter att hojen lackerats och satts samman vickade den tyvärr från stödet. Sven hann med att stoppa fallet men det blev en liten skada på ett hörn av tanken. Det hela löste sig dock snabbt när den kände pinstriparen Pekka ”Wizzz” Mannermaa från Finland lackerade en liten nyckelpiga över den lilla skadan. Nyckelpigan är extremt naturtrogen och har redan lurat flera personer som tittat på hojen. Innan det var dags att ta ut Harleyn på vägen under våren 2018 behövdes även belysning monteras. Där blev det ett gammalt extraljus till en bil fram och runda bullits bak. Dessutom monterades en liten lykta bak som ursprungligen suttit på en båt för runt 100 år sedan.

Peka ”Wizzz” in action på Svens hoj.
Peka ”Wizzz” in action på Svens hoj.

Sven gillar att köra med sina skapelser men själva byggandet är ändå det allra roligaste. Därför brukar hojarna bli kvar ett tag i hans ägo innan de går vidare till nästa ägare. Detta för att kunna bygga något nytt. –Det är många som undrar om tanken har kommit upp att bygga hojar åt andra. Vi får se hur det blir med det. Att arbetet går vidare i hans garage råder det definitivt ingen tvekan om. Just nu samlar han delar till ett –32 Ford roadster-projekt som ska bli ett mellanspel innan nästa tvåhjuling sätts samman.