Flygplan eller Florida

Flygplan eller Florida
Flygplan eller Florida

Det var den heta sommaren 2018. Platsen en hustomt på Östergarnslandet på Gotland. Plötsligt stördes friden av motorljud. På vägen från Ljugarn dyker tre Renault Floride upp – eller är det Caraveller? En röd, en guldfärgad och en silvrig… En stund senare kör de förbi igen, tillbaka mot Ljugarn. Nu j-klar! Jag kastar mig in i bilen och jakten börjar. Nere vid Hallute backe är jag ikapp. Och, en försvinner in mot Ljugarn. Men där står ju en på parkeringen. Då kan jag snacka med ägaren som nog är i närheten. Icke, bilen är bara lämnad där. Nå, jag hinner ta några bilder i alla fall.

Peters sufflett är nyrenoverad och behöver sträckas för att kunna hanteras smidigare. fast helst kör han ju öppet.
Peters sufflett är nyrenoverad och behöver sträckas för att
kunna hanteras smidigare. fast helst kör han ju öppet.

Efter semestern och hemma på redaktionen börjar jag nysta i registreringsnumren. Hamnar hos Peter Bergqvist i Stockholms innerstad: – Jodå, du såg rätt. Två av oss har sommarhus i Ljugarn och vi åker förstås gärna runt i det gotländska sommarlandskapet, berättar Bergqvist som han får heta eftersom han med den guldfärgade också heter Peter, men Bergström i efternamn. ”Floride-musketör” nummer tre heter Anders Engelhardt. Bergqvist är ordförande i Club Renault Sverige och skyldig till att de två andra har sina bilar: – Min är en Caravelle från 1966, den silverfärgade. Hittade den för en sex-sju år sedan. Den var helt original förutom en 1400-motor och fälgarna. Motorn är numera utbytt men fälgarna är kvar, berättar han. Som ordförande i klubben är stallet välfyllt; två stycken Alpine, en A110 och en A310 förutom Caravellen. Sedan har han byggt en tävlingsversion av en Caravelle. – Den körde jag i Monte Carlo Historic i februari 2015. En upplevelse, helt klart. Efter rallyt hade jag två bilar i Frankrike, den silverfärgade var parkerad i Menton efter en semestertripp i Italien och Frankrike, vi hade flugit hem. Så rallybilen sålde jag till en kompis i Frankrike. Herr Bergqvist är skyldig till de två andra bilarna. Peter Bergströms guldfärgade hittade han i Umeå.

READ  Sven har behållit originalutseende på det mesta
Peter och Stephania Bergström smiter iväg från eder utsände. Nå, det ordnade sig till sist. Det som blev kvar på parkeringen i Ljugarn var…
Peter och Stephania Bergström smiter iväg från eder utsände. Nå, det ordnade sig till sist. Det som blev kvar på parkeringen i Ljugarn var…

Peter pratade alltid mycket och väl om Floride och Caravelle. Så när han sålt sin Alpine 310 tyckte jag att det var dags att han skaffade sig en Floride. Umeå-bilen såldes av dottern till en dam som haft den. Nu är den i bra mekaniskt skick, men det var lite pyssel, berättar Bergqvist och fortsätter: – Så sommaren 2017 körde jag upp i den till Peter vid hans hus i Ljugarn. Han höll på att sätta frukosten i halsen! Den bilen, en Floride är äldst, årsmodell 1961. Den tredje bilen, den röda, är en Caravelle från 1965 och ägs av Anders Engelhardt. Förmedlad av Bergqvist. – Den fanns hos en ”Renault-familj” i Jönköping, det är drygt ett år sedan det blev affär. Anders är alltid pigg och hänger på när vi har planerat något roligt med Renaulter. Hans är lite special, motorn är från en R5 Super, i och för sig samma gamla motorblock men hela 70 hk mot originalets 40. Har inte hunnit med att byta luftrenare, men efter det ska man vara Renault-nörd för att se att motorn är utbytt. Roligt med Renault ja, i slutet av maj 2019 blir det för de tre med sina muskedunder något de kallar ”Bardot Tour 2019”. – Kan bli två Floride/Caravelle till som är med. Vi utgår från München och letar oss över Alperna till Italien och sedan Frankrike. Men vi kör inte ner utan bilarna får åka biltransport och så flyger vi ner. De här bilarna på Autobahn är ingen höjdare, småvägar ska det vara. Och med bensin, övernattning, bro- och färjeavgifter så går det på ett ut med biltransporten, förklarar Bergqvist. Man förstår rätt snabbt i samtal med de båda Peter att köra är grejen, själva vägen är målet. Båda konstaterar att Floride/Caravelle är ett utmärkt sätt att åka trevligt för en låg penning! Fotnot: När den guldfärgade och den röda fotograferades i Peter Bergströms hemort Åkersberga, var inte Anders med men han hade kört bilen till Bergström. Bergqvists silverfärgade var inte med för den bor på Gotland vinterid och bilderna togs i oktober.

READ  Vabis dubbelt prisad i London-Brighton
Peter Bergqvists Caravelle från 1966. Här parkerad i väntan på att ånglåset ska släppa – det var varmt i somras…
Peter Bergqvists Caravelle från 1966. Här parkerad i väntan på att ånglåset ska släppa – det var varmt i somras…

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar